Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα Μνημόνια, συνέβησαν κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας. Δύο επαναστάσεις παράλληλες αλλάζουν τον κόσμο που ξέραμε.
—Η καθολική αναγνώριση ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον η φθηνότερη πηγή ενέργειας.
–Η μαζική στροφή στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.
Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είχε ξεκινήσει πολύ πριν την κρίση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, κινητήρια δύναμη πίσω από την ώθηση προς καθαρή ενέργεια δεν είναι μόνον οι περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις βλέπουν την ανανεώσιμη ενέργεια ως τρόπο εξοικονόμησης οικονομικών πόρων. Το περιβαλλοντικό όφελος μπορεί πλέον να θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με τις καλύτερες επιχειρηματικες πρακτικές.
Η μια επανάσταση υποστηρίζει την άλλη. Οι φθηνές ΑΠΕ καθιστούν οικονομικά συμφέρουσα την ηλεκτροκίνηση. Έτσι, και στην ηλεκτροκίνηση τα οικονομικά κίνητρα ταυτίζονται με τις οικολογικές ανησυχίες. Το κέρδος είναι ο λόγος που οι εξελίξεις τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο που το κίνητρο της κερδοφορίας στηρίζει την αειφορία καθιστώντας μαζική τη στροφή στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η προικισμένη σε άνεμο & ήλιο Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο ενεργειακό κοίτασμα! Η Ελλάδα διαθέτει ένα ασύλληπτο συγκριτικό πλεονέκτημα! Και το μόνο ερώτημα είναι αν θα το αξιοποιήσει ή αν του επιφυλάσσει την τύχη όλων των προηγούμενων “ευκαιριών”.
Αλλά για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες η χώρα χρειάζεται οραματική εθνική ενεργειακή στρατηγική.Τόσα χρόνια τώρα,εγκλωβισμένοι(;;) στην εσωστρέφειά μας αποτυγχάνομε να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις.Νομίζουμε πως δεν αφορούν εμάς.
Και τι κάνουμε;
Η χώρα προσποιείται ότι ο λιγνίτης θα είναι και στο μέλλον «το Εθνικό Ενεργειακό Κεφάλαιο» . Είναι αδιανόητο η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει σε μια συμβατική λιγνιτική μονάδα!
Όπως επίσης,είναι έξω από τη σφαίρα της κοινής λογικής,αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Η χώρα να προσπαθεί να γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα και παραγωγός φυσικού αερίου!Μετατρέποντας σχεδόν όλη την επικράτεια σε ένα απέραντο πεδίο γεωτρήσεων!Προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές του πλανήτη!Αδιαφορώντας ότι είμαστε μια σεισμογενής χώρα!Υπονομεύοντας την βαριά μας βιομηχανία που είναι ο τουρισμός!Αδιαφορώντας ότι ακριβώς η αγωνία για το τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα αποθέματα πετρελαιου,είναι αυτή που επέφερε την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας των ΑΠΕ!
Κάνουμε λάθος!
Ξημερώνει ένας νέος κόσμος στην ενέργεια
Νέες ευκαιρίες & δυνατότητες προβάλλουν για τη χώρα μας προσφέροντας τεράστια οικονομική ανάπτυξη και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.Χωρίς να καταστραφεί τίποτα! Από τον επόμενο “τόνο”του πλανήτη! Από το μέλλον! Από αυτά που η φύση “προίκησε”απλόχερα την Ελλάδα!
Εντός της Ε.Ε. έχουμε τον πιο «φθηνό» ήλιο, το μεγαλύτερο κοίτασμα ηλιακής ενέργειας.
Εντός Ε.Ε. θα μπορούσαμε να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας και εισαγωγείς ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έρθει και στην Ελλάδα.Ο εξηλεκτρισμός των οδικών μεταφορών θα μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 1% του ΑΕΠ.
Η χώρα πρέπει να διασυνδέσει τα νησιά της.
Πρέπει να επενδύσει στην ευρεία διασύνδεση με την κεντρική Ευρώπη.
Η χώρα πρέπει να στραφεί ΔΥΝΑΜΙΚΑ στις ΑΠΕ.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στη Πράξη