Με τον Κώστα Καλογράνη, πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Πράσινου Κινήματος μίλησε η Έκφραση. Όπως ίσως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε κεντρικό επίπεδο, το Πράσινο Κίνημα προέκυψε από τους αποχωρήσαντες από τους Οικολόγους – Πράσινους. Τους λόγους που συνέβη αυτό και το τι διαφορετικό έχει να προτείνει μας τους παραθέτει ο Κώστας Καλογράνης:

ΕΚΦΡΑΣΗ: Γιατί χώρισαν οι δρόμοι σας με τους Οικολόγους – Πράσινους;

Κώστας Καλογράνης: Υπήρξε διάσταση απόψεων σε πολλά θέματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αντί να χρησιμοποιήσουν την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση για να προωθήσουν την “πράσινη ατζέντα” έκαναν πολιτικούς συμβιβασμούς που για μια μεγάλη μερίδα μελών δεν ήταν ανεκτοί. Η διαχείριση των απορριμμάτων, (με το αίσχος της Φυλής και το σκάνδαλο του Γραμματικού), η πολιτική για τα ρέματα (με τις τραγικές συνέπειες και στη Μάνδρα), η μη διαμόρφωση του θαλάσσιου χωροταξικού (με κατάληξη την ρύπανση του παραλιακού μετώπου από την πετρελαιοκηλίδα), η περιβαλλοντική υποβάθμιση της λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου, η οπισθοδρόμηση στις πολιτικές για τα βιολογικά προϊόντα, η απαξίωση των φιλοζωικών οργανώσεων, είναι κάποια θέματα από αυτά που μας έκαναν να αποχωρήσουμε. Όταν συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση δεν υπάρχει το δόγμα “άλλο κόμμα και άλλο κυβέρνηση”. Συμμετέχεις για να προωθήσεις τις πολιτικές σου. Δυστυχώς κάποιοι έβαλαν τις καρέκλες τους πάνω από τις πολιτικές μας αρχές και θέσεις. Μη αντέχοντας άλλο αυτή την πολιτική παρακμή αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε και ιδρύσαμε κάτι νέο, με υγεία, έναν πολιτικό φορέα που θα δώσει το παρόν με αυτόνομη παρουσία στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

ΕΚΦΡΑΣΗ: Πράσινο Κίνημα το νέο κόμμα που ιδρύσατε. Μπορεί να επιβιώσει προερχόμενο από ένα μικρό κόμμα;

Κώστας Καλογράνης: Ήδη έχουμε συσπειρώσει γύρω μας πολλές συλλογικότητες αλλά και άλλα μικρά κόμματα με τα οποία συζητάμε να συστρατευθούν στην προσπάθεια που κάνουμε. Υπάρχουν, πρώην και νυν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ακόμα και πρώην δήμαρχοι οι οποίοι θέλουν και θα ενταχθούν άμεσα. Δημιουργούμε κάτι νέο, που έρχεται από το μέλλον και φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί μία πλατιά κοινωνική συμμαχία, η οποία θα εκφραστεί σε πρώτη φάση και στο μαζικό μας ιδρυτικό συνέδριο που θα γίνει τέλη Απριλίου. Ήδη έχουμε πάνω από εξήντα ενεργές τοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεχώς έρχεται και νέος κόσμος να γίνει μέλος μας.
ΕΚΦΡΑΣΗ:Τι διαφορετικό μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία από εσάς; Γιατί να σας εμπιστευθεί;

Κώστας Καλογράνης: Εμείς αγωνιζόμαστε με τις πράσινες πολιτικές για την οικολογική και ψηφιακή μεταστροφή της κοινωνίας. Υποστηρίζουμε την μπλε και πράσινη οικονομία και την κοινωνική οικονομία από όπου μπορούν να δημιουργηθούν νέες “πράσινες” αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας. Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης στην πηγή και φυσικά όχι υπέρ αυτού του στρεβλού μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων που πάει να δημιουργηθεί. Αγωνιζόμαστε κατά των μεταλλαγμένων και προσπαθούμε να διασωθούν οι γνήσιοι παραδοσιακοί σπόροι για να μην τρώνε τα παιδιά μας υβρίδια. Είμαστε υπέρ των βιολογικών καλλιεργειών και φυσικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δίνουμε μάχη για τα δικαιώματα των ζώων και για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Επίσης για τα ρέματα όπου ενώ σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η τάση να ξηλώνουν τις εγκιβωτίσεις που έχουν κάνει παλαιότερα, στην Ελλάδα σχεδιάζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα με εγκιβωτισμούς των ρεμάτων κάτι που είναι εγκληματικό. Διαχωρίζουμε τα δημόσια αγαθά από τα κοινά αγαθά και λέμε ότι στα κοινά αγαθά πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Πιστεύουμε ότι η Πράσινη Οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της λύσης στην οικονομική κρίση. Ακούτε κάποιον άλλο να τα λέει αυτά σήμερα; Είμαστε υποστηριχτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και δημιουργούμε την εναλλακτική πολιτική πρόταση.