Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία την απαγόρευση επτά κατηγοριών πλαστικών μιας χρήσης, εξέλιξη για την οποία είχαν πρωτοστατήσει οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και ήταν μέσα στις προγραμματικές προτάσεις που έχει καταθέσει το Πράσινο Κίνημα.
Σύμφωνα με την απόφαση, έως το 2021 θα πρέπει να απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα μίας χρήσης, τα πλαστικά καλαμάκια, οι μπατονέτες με πλαστικά μέρη, οι πλαστικές βάσεις μπαλονιών, τα οξοδιασπώμενα πλαστικά και οι συσκευασίες φαγητού και ποτού από φελιζόλ.
Για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα κράτη θα πρέπει να πετύχουν στόχο συλλογής του 90% έως το 2029 και οι κατασκευαστές πλαστικών μπουκαλιών θα πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη έως το 2025 και 30% έως το 2030.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επελέγησαν τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά και το 70% αυτών είναι τα συγκεκριμένα που αφορά η νέα νομοθεσία. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος της περιβαλλοντικής ζημιάς κατά 22 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030.


Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Χαιρετίζουμε αυτήν την ευχάριστη εξέλιξη αν και θα μπορούσε η απόφαση να ήταν ακόμα καλύτερη. Ο αγώνας του Πράσινου Κινήματος μαζί και με άλλες οικολογικές συλλογικότητες σιγά σιγά δικαιώνεται. Η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης είναι μονόδρομος για ένα καλύτερο αύριο. Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύει επίσης την ανακύκλωση και τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας.”