Το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και η επιβολή της Δικτατορίας κατέστησαν ένα τραυματικό εθνικό βίωμα στη χώρα μας.

Δεν ξεχνιέται ούτε εξωραιζεται στην πορεία του χρόνου η κατάλυση της Δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί η μαύρη επταετία κατέληξε στην εθνική τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο οπισθοδρομώντας,αφού κατεστάλησαν ολοκληρωτικά οι πολιτικές ελευθερίες.

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σ’όλους τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, που αρνούμενοι τη βολική ησυχία που προσφέρει η απάθεια και η σιωπή, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία και την ελευθερία, στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα.
Οι αγώνες τους μας δίνουν δύναμη και σήμερα. Ταυτόχρονα μας μεταδίδουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα αξιοπρέπειας. Μία υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για Δημοκρατία και Ανεξαρτησία. Τη Δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν ακόμη και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού.

      Σε μέρες όπως η σημερινή θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή. Ειδικά στις μέρες μας,όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη και όπου οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι ακόμα και στη χώρα μας.
      Να είναι σίγουροι ότι αυτός ο λαός διαθέτει ζωντανή τη μνήμη και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο.