ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα που η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1948. Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τη 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγγράφου ορόσημου για τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και την προστασία τους, με γνώμονα τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι τα δικαιώματα που έχει ο καθένας εγγενώς ως άνθρωπος, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό. Σε αυτά εδράζεται το κράτος δικαίου και από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, της οποίας πρωταρχική υποχρέωση είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Σήμερα αυτή η ημέρα – ορόσημο είναι επίκαιρη όσο ποτέ αφού η Ελλάδα βγαίνοντας από μια βαθιά κρίση, έχει να διαχειριστεί και την υποχώρηση της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά επίπεδα.

Για το Πράσινο Κίνημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής έννομης τάξης. Είναι καθολικά, αδιαίρετα και αναπαλλοτρίωτα και επιβάλλεται η επικαιροποίηση της θεσμικής κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Ρία Ακρίβου, σε δήλωσή της ανέφερε σχετικά : «Η αλληλεγγύη, τα ίσα μέτρα και σταθμά, ο σεβασμός, η εμπέδωση και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων, δεν αποτελούν πολυτέλεια και δεν είναι μία  «κάποια» επιλογή. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός κράτους δικαίου και αποτελεί τον δημοκρατικό πυρήνα της πολιτικής μας θεώρησης. Το Πράσινο Κίνημα θα συνεχίζει να αγωνίζεται αέναα για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».