Ομόφωνα υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, την Απόφαση περί «επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Παπαδάκης, εκφράζει την ικανοποιήσή του καθώς η  εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των κρατών, 105 εκ των οποίων και η Ελλάδα, τη συγκηδεμόνευσαν.

Νίκος Παπαδάκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού, Αττική Πράσινη Περιφέρεια, Νίκος Παπαδάκης δήλωσε: Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας.

Και αν κάποιος αναρωτηθεί εάν θα ζούμε όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η απάντηση είναι ότι κι αν ακόμη δεν ζούμε πια, θα ξαναγεννηθούμε.

Ο πολιτισμός μας είναι το “είναι” μας και χωρίς αυτόν είμαστε ο ” κανείς”.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα.

Φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και βρίσκονταν εκεί επί χιλιάδες χρόνια μέχρι που τα πήρε ο λόρδος Έλγιν.

Όπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία -συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν- έτσι και στη περίπτωση μας είναι από τα ουκ άνευ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.””