Ο υπ. Περιφερειάρχης Αττικής για τη σημερινή Ημέρα του Έθνους των Ρομά

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους Ρομά όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις, σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
Οι Ρομά είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με το Πράσινο Κίνημα, δήλωσε με αφορμή την σημερινή Ημέρα του Έθνους των Ρομά: “Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τους συμπολίτες μας Ρομά, δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να αποτελεί το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας μας.
Τα υφιστάμενα προβλήματα και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος δεν χωρούν στη σημερινή Ελλάδα. Είναι ανοικτά θέματα που επιζητούν συνολικό σχεδιασμό και πολιτική βούληση για την επίλυση τους. Για να τερματιστεί η περιθωριοποίηση αιώνων, πρέπει από το εθνικό ως το τοπικό επίπεδο, να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά και να εξασφαλίσουμε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.
Η πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στην υγεία, η εγγραφή τους στα δημοτολόγια και η βελτίωση των συνθηκών στέγασης τους, αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Οι συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η συνεργασία με τις κοινότητες Ρομά, η ανάπτυξη δικτύου πολιτισμικών διαμεσολαβητών είναι περισσότερο από αναγκαίες για την βιώσιμη λύση όλων των σχετικών θεμάτων.”