Οι πλατιές μάζες εργαζομένων, μικροεπιχειρηματίων, αγροτών, κτηνοτρόφων και συνταξιούχων είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο στην κρίση. Νέοι άνεργοι, χωρίς έσοδα, συνταξιούχοι με πολύ μικρότερες συντάξεις, ανασφάλιστοι, υπερφορολογημένοι με άδικους φόρους, υπερχρεωμένοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι που μένουν. Μετά από πίεση των δανειστών, υπάρχει ο κίνδυνος εκτεταμένων πλειστηριασμών, σε εξευτελιστικές τιμές, των ακινήτων των πολιτών.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ζητά από τα κόμματα που είναι στη Βουλή αλλά κυρίως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ τα εξής:

  1. Την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2021.
  2. Τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί  μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.
  3. Σε περίπτωση πώλησης δανείων σε funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το fund.