Ο Α. Ακρίβος, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” στην κορυφαία μάζωξη των Βλάχων παγκοσμίως

Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2019, η 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.
Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες μαζώξεις των Βλάχων παγκοσμίως, με παράλληλη λειτουργίας της σημαντικής έκθεσης «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900», που βασίζεται στο βιβλίο του αείμνηστου Αστέριου Κουκούδη και παραχώρηση των εκθεμάτων από το ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ.
Στη συνδιάσκεψη απεύθυναν χαιρετισμούς αντιπρόσωποι συλλόγων – μελών εξωτερικού της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, ενώ κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Μιχάλης Μαγειρίας, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, Ισμήνη Κριάρη και ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.
Οι Ομιλητές μίλησαν για την ανάδειξη και διάσωση της ελληνοβλαχικής πολιτιστικής παράδοσης, των πατροπαράδοτων ηθών, των εθίμων, της πλούσιας και αστείρευτης βλαχικής λαογραφίας, καθώς κυρίως και της σημαντικής προφορικής βλαχικής διαλεκτικής παρακαταθήκης και των διαφόρων μορφών και ιδιαιτεροτήτων της.
Την Κυριακή το Ζάππειο Μέγαρο πλημμύρισε από την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών των Βλάχων από διάφορες περιοχές, αλλά και μουσικά ακούσματα και χορούς.
Σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, ο οποίος έχει ενώσει τις δυνάμεις του για τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας για την προάσπιση της ιστορικής και της πολιτιστικής αλήθειας, την επανασύνδεση της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και την προβολή της ταυτότητας και των αξιών των Βλάχων.

Α. Ακρίβος: “Ενωμένοι θα αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας”
Σε δήλωσή του κατά την παρουσία του στη Συνδιάσκεψη το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος τόνισε χαρακτηριστικά: “Είμαι βαθιά συγκινημένος που βρίσκομαι στην 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας.
Βλάχος και εγώ, συγκεκριμένα Γαρδικιώτης, και περήφανος για την καταγωγή μου, είμαι εδώ σ’ αυτό τον υπέροχο χώρο, που ίδρυσε ο εθνικός ευεργέτης μας Ευάγγελος Ζάππας τον 19ο αιώνα, για να τιμήσουμε όλοι μαζί την Έκθεση του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900», η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Αστέριου Κουλούρη.
Καθώς επίσης να δούμε τις παραδοσιακές φορεσιές των Βλάχων από μέλη συλλόγων και να απολαύσουμε τα μουσικά ακούσματα και τους χορούς μας.
Εμείς οι απανταχού πολίτες βλαχόφωνης καταγωγής ενωμένοι θα αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμα μας, τους αγώνες μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την υφήλιο.”