Η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα, που περιφέρονται στον Δήμο Μεταμόρφωσης, είναι πλέον απαράδεκτη!

Η Παράταξη «Μεταμόρφωση Πράσινη Πόλη», που έχει εκφράσει τις φιλοζωικές της απόψεις, δέχεται συχνά καταγγελίες για διάφορα περιστατικά.

Επισημαίνει το έλλειμα φιλοζωικής πολιτικής, από πλευράς του Δήμου Μεταμόρφωσης και των υπηρεσιών του, ως όφειλαν, καθώς στην τελευταία επικοινωνία μαζί τους για το θέμα, όπως ανέφερε φιλόζωος που εντόπισε άρρωστο αδέσποτο να περιφέρεται, η απάντηση ήταν ότι έχει σταματήσει η χρηματοδότηση και δεν υπάρχει κάποια αρμόδια δομή!

Ενδεικτικά αναφέρεται ένα πρόσφατο περιστατικό (βλ. φωτογραφία) για το αδέσποτο σκυλάκι που περιφερόταν στη Μεταμόρφωση όπου προσπάθησαν να το πιάσουν εθελοντές και αφού δεν τα κατάφεραν, απευθύνθηκαν στον Δήμο και έλαβαν την προαναφέρομενη απάντηση.

Για το περιστατικό, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Γιάννης Δελής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ενημέρωσή μας, από φιλόζωο συμπολίτη μας, για το άρρωστο αδέσποτο, αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε εκπαιδευμένους εθελοντές για να πιάσουμε, το αβοήθητο ζώο, ώστε να φροντίσουμε να μεταφερθεί σε κτηνίατρό μας για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Δεν καταφέραμε όμως να το εντοπίσουμε, αφού είχε μετακινηθεί προς το Νέο Ηράκλειο, όπου υπάρχει αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, που το φρόντισε, ευτυχώς.

Θυμίζουμε ότι οι Δήμοι έχουν υποχρέωση να λειτουργήσουν καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να προβαίνουν σε ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, όπως η περισυλλογή τους, η ηλεκτρονική τους σήμανση, η καταγραφή και η αποπαρασίτωσή τους, η στείρωσή τους, ο εμβολιασμός τους, η σίτισή τους, αλλά και οι ενέργειες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η υιοθεσία τους.

 

Γιάννης Δελής

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο έχει σταματήσει η χρηματοδότηση, γνωρίζουμε όμως ότι ο Δήμος Μεταμόρφωσης ήταν μεταξύ των Δήμων της χώρας, που δεν ανταποκρίθηκαν στην επιστολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, με την οποία ζήτησε από όλους τους Δήμους να στείλουν, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018, συγκεκριμένα δεδομένα για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή τους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει γενικότερο έλλειμα φιλοζωικής δράσης στον Δήμο μας, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία φιλοζωική οργάνωση.

Για τους λόγους αυτούς, απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση όλων των εθελοντών, πολιτών αλλά και κτηνιάτρων ώστε να οργανωθεί φιλοζωική δράση, η οποία περιμένουμε να υποστηριχθεί και από τον Δήμο».

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.

Εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα (λεϊσμανίαση, λευχαιμία και AIDS της γάτας) ή και τους ανθρώπους (λεϊσμανίαση).

Η δράση που προτείνει η Παράταξη «Μεταμόρφωση Πράσινη Πόλη» επικεντρώνεται στους παρακάτω στόχους:

  1. Ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα ζώα, τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τους τρόπους αναπαραγωγής τους, ώστε να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα ζευγαρώματα και να ελαττωθεί ο αριθμός των ζώων που γεννιούνται χωρίς να το επιθυμούμε. Έτσι θα ελαττωθεί τελικά και ο αριθμός των ζώων που καταλήγουν τελικά στο δρόμο και τα πάρκα.
  2. Καταγραφή των ζώων, που τελικά κυκλοφορούν αδέσποτα στην περιοχή του Δήμου και επισήμανσή τους με αντίστοιχο σήμα – ταυτότητα.
  3. Εμβολιασμός των ζώων αυτών με τα απαραίτητα εμβόλια και ταυτόχρονα άνοιγμα σχετικού βιβλιαρίου Υγείας από τον κτηνίατρο.
  4. Στείρωση των ζώων αυτών.
  5. Συλλογή εάν αυτό είναι εφικτό των αδέσποτων ζώων σε περιφραγμένο χώρο, όπου θα είναι εύκολη και δυνατή και η σωστή διατροφή τους.

Και αυτό είναι το πρόγραμμα της παράταξης «Μεταμόρφωση Πράσινη Πόλη» για τα Αδέσποτα ζώα του Δήμου Μεταμόρφωσης:

  • Δημιουργία Πάρκου Ζώων με ειδικούς κάδους για τα απορρίμματα τους και με μηχανήματα για το παιχνίδι και την άσκηση τους ενώ θα υπάρχουν και ποτίστρες και ταΐστρες.
  • Ειδική Υπηρεσία από έμπειρους Δημοτικούς Υπαλλήλους για τη συλλογή των αδέσποτων ζώων.
  • Δημιουργία Προτύπου Κέντρου Φιλοξενίας Ζώων, σε συνεργασία με φιλοζωικούς Συλλόγους και την Περιφέρεια, όπου τα αδέσποτα ζώα θα φιλοξενούνται και, σε συνεργασία με κτηνιάτρους ,θα γίνεται αποπαρασίτωση – εμβολιασμός – καταγραφή τους και θα παραμένουν εκεί μέχρι την υιοθέτησή τους.
  • Ειδική υπηρεσία που θα καταγράφει και θα ελέγχει, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, παράνομο εμπόριο και αυστηρά πρόστιμα, σε όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων και δεν σέβονται τα ωράρια κοινής ησυχίας.
  • Δημιουργία ειδικών ποτιστριών και ταϊστρών, για αδέσποτα ζώα, μέχρι να γίνει η περισυλλογή τους και κάδοι, για να ρίχνουν οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των ζώων.
  • Ευαισθητοποίηση των κατοίκων, με ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης σε σχολεία που θα προωθούν τις υιοθεσίες ζώων.