Στις εργασίες της  2ης Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, στη Λάρισα,  βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας –  Αθανάσιος Ακρίβος. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» ήταν συνοδευόμενος  από τον Συμπρόεδρο του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη και την υποψήφια Σύμβουλο Θεσσαλίας,  στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,  Αθηνά Καραμήτρου.

Στο Πανθεσσαλικό Συνέδριο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που παρουσιάστηκε και το σχέδιο της κυβέρνησης από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Θεανώ Φωτίου, συμμετείχαν μέλη της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ρομά από ολόκληρη την Ελλάδα. Το Πράσινο Κίνημα και τα στελέχη του  συμμετείχαν στο  συνέδριο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για τα δικαιώματα των ΡΟΜΑ, για μια επόμενη ημέρα χωρίς ρατσισμό, χωρίς διακρίσεις αλλά και χωρίς ανασφάλεια.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, που κλήθηκε να εκφράσει τις προτάσεις του Πράσινου Κινήματος,  κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που οφείλουν  να στοχεύσουν όλες οι συναρμόδιες πλευρές για την ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία και την αρμονική συνύπαρξη των Ρομά με  τις τοπικές κοινότητες.

1ον : Υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των Ρομά. Εξαίρετο παράδειγμα και πρότυπο,  είναι ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, ο οποίος μαθητεύει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.  Στο ίδιο πλαίσιο να γίνει απαγόρευση των γάμων κοριτσιών πριν την ενηλικίωσή τους, ώστε να μορφωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις.

2ον  Να αναγνωριστεί η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως Τριτοβάθμιο Όργανό των Ομοσπονδιών Ρομά ώστε να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικοποίησης.

3ον Να αξιοποιηθούν οι διαμεσολαβητές Ρομά, που είναι πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενος στο σχόλιο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι δεν μπορούν να προσληφθούν Ρομά χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ο κύριος Καλογράνης πρότεινε να μπορούν να προσληφθούν από το δημόσιο Ρομά, προκειμένου να εκτελέσουν απλές τεχνικές εργασίες στους οικισμούς τους, έστω και χωρίς τον βασικό τίτλο σπουδών.

Η έλλειψη τυπικών προσόντων που επισήμανε η κυρία Φωτίου, για τέτοιες εργασίες, δεν θα πρέπει να είναι τροχοπέδη, αν θέλουμε η φτώχεια να μην ανατροφοδοτεί την κοινωνική απομόνωση και τη γκετοποίηση.  Η ένδεια, η περιθωριοποίηση  και η εγκατάλειψη από το κράτος, εδώ και χρόνια, είναι αυτές που ευθύνονται για τη δημιουργία γκέτο.

Οι κύριοι Ακρίβος και Καλογράνης και η κυρία Καραμήτρου, συνομίλησαν με στελέχη των Ρομά και συνεχάρηκαν τον  πρόεδρο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ, Βασίλη Πάντζο και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου για τις προσπάθειες που κάνουν προς αυτές τις κατευθύνσεις,  από τη σύσταση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας, τα δυο τελευταία χρόνια.

 

 Μετά τη συνάντηση ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας –  Αθανάσιος Ακρίβος δήλωσε:«Είναι πολύ ευχάριστη και θετική, η προσπάθεια για περισσότερη παιδεία στους Ρομά, που κάνει το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επέλθει κοινωνικοποίηση και θα αμβλυνθούν οι όποιες τοπικές αντιπαραθέσεις υπάρχουν, στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή».

 

ΜΕ τη σειρά της η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Ενότητας Καρδίτσας,  Αθηνά Καραμήτρου, δήλωσε: «Ως γυναίκα, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια της  ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ  να πάψουν να υπάρχουν γάμοι κοριτσιών 12 και  13 ετών. Είναι ένα έθιμο που, δυστυχώς, υποβαθμίζει τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Επίσης θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε  να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος προληπτικός ιατρικός έλεγχος των γυναικών Ρομά».